FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Ollóélezés - Általános ismertető

FIGYELEM! NEM ÉLEZÜNK OLLÓKAT!

Ez a leírás tájékoztató jellegű, és segítséget nyújthat ahhoz,
hogy mire figyeljenek, mit követeljenek meg az élezőtől, ahova leadják élezni az ollóikat.


Az információk forrásait a "Linkek" almenüben találják meg.


Általános ismertető / Ollók használata / Ollók beállítása / Linkek
 

Annak ellenére, hogy egy olló elég egyszerű eszköz, a működésében látszatra nincs semmi különleges, mégis érdemes röviden foglalkozni vele, és áttekinteni 1-2 fontos dolgot a műdödésével, típusaival kapcsolatban. Rendszeres használat során az ollókat kb. 3-6 havonta kell éleztetni.

Egy olló helyes élezéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk az egyes típusok működésének, kialakításának lényegével. Nem egy ügyfelünktől hallottuk (láttuk is az ollóját), hogy tönkretették az élezés alkalmával, nem úgy működik az olló, mint élezés előtt.

Tapasztalataink szerint sajnos sok ollóélezést vállaló műhely sincs tisztában ezekkel az alapokkal, ezért az esetek többségében a drága, profi ollókat az első élezés alkalmával egy életre leamortizálják, tönkreteszik.

Ollók élkialakításának alapvető típusai

A típusok megtárgyalásánál nem arra kívánunk kitérni, hogy egy olló sima, ritkító, hajlított-e vagy sem. Most a fő hangsúlyt az él kialakítására helyezzük. Ez alapján három típust különböztetünk meg.Hagyományos (Német vagy "German" típus)

Magyarországon - legalábbis kutyakozmetikáknál - ez a legelterjedtebb típus. Élkialakítás szempontjából az úgynevezett "drága" solingeni ollók is ebbe a kategóriába tartoznak. Külföldi viszonylatban ez a típus általában az olcsóbbak között található meg. Ezeknek az ollóknak az éle viszonylag egyenes, sík felületű, esetleg mikrobarázdás. Élezése a hagyományos eszközökkel történhet. Az él szöge kb. 55-60 fok. Ez az él elég tartós, mert az él mögött sok anyag található. Hátránya, hogy bizonyos nyírási technikákra nem alkalmas, hosszas használata megerőltető lehet, működése viszonylag hangos. A nyírás alkalmával az él szöge miatt elég nagy erőt kell kifejteni.


További hátránya, hogy a haj, szőr hajlamos nyírás közben kicsúszni az élek közül. Ezért a hagyományos olló egyik vagy mindkét élét elláthatják mikrobarázdával. Ennek célja, hogy nyírás közben a nyírt hajat, szőrt megtartsa. A mikrofog megakadályozza, hogy a haj, szőr kicsússzon az élek közül. Az élezés alkalmával a leköszörült mikrobarázdát vissza kell állítani, mert ez biztosítja az olló használati értékét!Konvex (Japán típus - "Honed edge")

Ez a típus Japánból származik. Nálunk még nem nagyon elterjedt az ára miatt (több száz $$), viszont professzionális fodrászok elengedhetetlen munkaeszköze. Ezzel a típussal a legtöbb hajnyírási technika kivitelezhető. Az él szöge kb. 40-45 fok. Nagyon éles olló. Az él kialakítása eltér a hagyományos ollóktól. Itt nincs köszörült él. Az olló pengéinek kialakítása olyan, hogy a felső - domború (konvex) - felület teljesen lekanyarodik az alsó - homorú (konkáv) - felülethez. A két felület találkozása adja az élt. Mivel ennél az ollónál az élek mögött kevesebb anyag található a kisebb szög miatt, ezért ezek az ollók nagyon jó minőségű acélból készülnek.

EZT A TÍPUST TILOS (!!!) HAGYOMÁNYOS KÖSZÖRŰKÖN ÉLEZNI, ÉS HAGYOMÁNYOS ÉLT KIALAKÍTANI RAJTA!


Hogy az olló nagyon könnyen, simán, halkan járjon, az alsó él peremén egy vékony fent (vizes, nagyon finom fenőkővel) sáv található. Élezés alkalmával ennek a sávnak a fenését nem szabad elfelejteni. Ehhez az ollót szét kell szedni.

A hagyományos (German), mikrobarázdás ollóval szemben ezen az ollón máshogy van megoldva az, hogy a nyírt haj ne csússzon ki az élek közül. Ennek az ollónak a pengéje nem egyenes, hanem hosszirányban van benne egy 800mm sugarú ív. Ez az ív tartja meg a hajat, nem kell mikrobarázda és emiatt lehet több nyírási technikát megvalósítani az ilyen típusú ollókkal. Élezés alkalmával ezt az ívet meg kell tartani!

Tehát a konvex ollók élezése esetében az alábbiakat kell betartani:

Helyes élezés esetén az olló még jobban is nyírhat, mint újkorában. Nagyon finoman, halkan jár, könnyen nyír, kíméli a kezet. De ha az élezés nem a fentiek szerint történik, és helytelen lesz az él kialakítása, akkor a drága olló már nem lesz alkalmas profi munkára. Ráadásul a feleslegesen sok anyagleválasztás miatt az olló normál állapotába történő visszaállítása sokba fog kerülni, és jópár élezés számmal kevesebb lesz az olló élettartama. Az ábrán látszik, hogy egy konvex ollót hagyományos élezéssel (kék vonal) tönkreteszünk, és kb. 5-6 konvex élezés lehetőségét vesszük el.

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170407. Utolsó megtekintés: 2023-02-09 04:15. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **