FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Kérdések - válaszok

Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre kapnak válaszokat. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll.

- Hogyan élezik a nyírógépfejeket? Mi a legjobb módszer a nyírógépfejek élezésére? Mi használható még a nyírógépfej élező helyett?
- Kell-e olajozni a kerámia felső pengés nyírógépfejeket?
- Kopik-e a kerámia penge?
- Mi történik, ha a nyírógépfejeket nem olajozom?
- Meddig használható egy nyírógépfej? Mikor kell kicserélni a nyírógépfejet?
- Hányszor lehet élezni egy nyírógépfejet? Minden fejet lehet-e élezni?
- Milyen gyakran kell tisztítani a nyírógépfejeket?
- Mi a nyírógépfejeknél a rugóerő? Miért kell ezzel foglalkozni?
- Nem nyír a nyírógép, mi lehet a baj?
- Nem mozog a felső penge. Mi lehet a baj?
- Honnan lehet tudni, hogy életlen a nyírógépfej?
- Csatlakoztatható-e Oster nyírógépfej Andis gépre?
- Mikor kell leselejtezni a nyírógépfejet?
- Meddig éles egy nyírógépfej?
- Milyen gyakran kell fejet cserélni nyírás közben?
- Hogyan kell a rugóerőn állítani (A5 típusú fej)?
- Hogyan kell beállítani a felső pengét?
- Hogyan kezdjem el használni az új nyírógépfejet?
- A titánium, acél vagy a kerámia fej jobb?
- Mivel tisztítsam a nyírógépfejet?
- Csak az alsó vagy csak a felső pengét szeretném éleztetni.
- Mire való a hajnyírók oldalán a csavar?
- Moser Rex nyírógépemnek kétszeri használat után kiment az éle. Mit tehetek vele?
- Mi a különbség a hajnyíró és a kutyanyíró között?
- Postán küldeném a nyírógépfejeket. Hogyan, milyen részeket küldjek a fejből?
- Sokallom a postaköltséget, ezért beleteszem a borítékba az élezés árát. Küldhetem így?

"Hogyan élezik a nyírógépfejeket? Mi a legjobb módszer a nyírógépfejek élezésére? Mi használható még a nyírógépfej élező helyett?"

A legtöbb nyírógépfej speciális eszközt igényel. A kutyakozmetikus és fodrász nyírógépfejek akkor teljesítenek a legjobban, ha homorú köszörülést kapnak. Ezt csak megfelelő berendezéssel lehet elérni.

"Kell-e olajozni a kerámia felső pengés nyírógépfejeket?"

Igen. Ugyanúgy, mint a fém fejeket. Az olajozás helye az alsó és felső penge találkozási helye, valamint a felső pengén található horony. Az olaj csökkenti a súrlódást, és vékony réteget képez az érintkező felületek között. Részletes leírás található a "Karbantartás" menüpontban.

"Kopik-e a kerámia penge?"

Igen kopik, csak sokkal lassabban, mint az acél. A kerámia törik is, mert nagyon rideg anyag.

"Mi történik, ha a nyírógépfejeket nem olajozom?"

Hmmmm, ez a legrosszabb, amit tehet. Az olaj csökkenti a súrlódást, és a hőképződést. Ha nincs olajozva a fej, akkor használat közben besülhet, extrém esetben égési sérülést okozhat. Ezenkívül az olajozatlan fej nagyon könnyen berozsdásodhat.

Az olajozáshoz viszont elengedhetetlen az, hogy a fejeket tisztán tartsuk. A hajat, szőrt mindig távolítsuk el mielőtt olajozunk. Ha sok szennyeződés található a fejen, akkor az olaj nem jut el a megfelelő helyekre, s nem fejti ki hatását.

Olajozni nyírás előtt, közben és után is szükséges!

"Meddig használható egy nyírógépfej? Mikor kell kicserélni a nyírógépfejet?"

Ez természetesen függ attól, hogy milyen gyakran használjuk a fejet, függ a karbantartástól, a nyírt haj, szőrzet tisztaságától, függ a köszörülhető felület vastagságától. De egy fej általában évekig használható.

"Hányszor lehet élezni egy nyírógépfejet? Minden fejet lehet-e élezni?"

Minden nyírógépfej élezhető, kivéve a nagyon kicsi, műanyagba öntött, vékony lemez fejeket. Egy normál A5 kompatibilis fejet sokszor lehet élezni. Az élezések számát persze befolyásolja az élezések során eltávolított acélréteg vastagsága, és a fej élezhető felületének vastagsága.

Nálunk az élezés alkalmával kb. 0.002 milliméter jön le az anyagvastagságból.

"Milyen gyakran kell tisztítani a nyírógépfejeket?"

Minden alkalommal, amikor befejezzük a nyírást. Néha közben is, ha a fogak közé rakódik szőrzet. Használat után tisztítani, olajozni kell. A tisztításhoz használhatunk egyszerű fogkefét.

Ha a fejet nem tisztítjuk és olajozzuk, akkor nagyon hamar újra lehet éleztetni. Részletes leírás található a "Karbantartás - Fejek tisztítása" menüpontban.

"Mi a nyírógépfejeknél a rugóerő? Miért kell ezzel foglalkozni?"

A nyírógépfejeknél a rugóerő azt jelenti, hogy a felső pengét tartó (leszorító) rugó milyen erővel nyomja össze a két pengét. Ha ez az erő túl kicsi, akkor a két penge közé kerülhet haj, szőr, és ilyenkor az az érzés támad, hogy életlen a fej. Ha a rugóerő túl nagy, akkor a két penge hamar felmelegedhet, valamint nagy ellenállásba ütközik a nyírógép motorja a nyírás alkalmával.

A rugó akkor van helyesen beállítva, ha a felső penge ellenállással ugyan, de kézzel mozgatható. Részletes leírás található a "Karbantartás - Fejek beállítása" menüpontban.

"Nem nyír a nyírógép, mi lehet a baj?"

Az alábbi képen látható, hogy a kiszerelt kopott mozgatókar vége mindkét oldalon lekopott kb. 2-2 millimétert. Így a mozgatókar csak lötyög a felső penge hornyában, és csak nagyon kis mértékben téríti azt ki. Ilyen mértékű kopás esetén csere szükséges.

"Nem mozog a felső penge. Mi lehet a baj?"

"Honnan lehet tudni, hogy életlen a nyírógépfej?"

Ha a fej tiszta, olajozott, a rugóerő nem túl kicsi, a nyírni kívánt szőrzet csomómentesre ki van bontva, és ennek ellenére a nyírás alkalmával a szőr beszorul a két penge közé, vagy elakad a fej, akkor nagy valószínűséggel életlen.

"Csatlakoztatható-e Oster nyírógépfej Andis gépre?"

Igen. A kutyakozmetikus gépek közül sok típus kompatibilis az Oster A5 típusú fejekkel. Ezek tetszőlegesen cserélhetők. Nem csak Andis, hanem Moser, Wahl, Aesculap stb. gépek is kompatibilisek lehetnek, amennyiben az Oster A5 típusú fejek csatlakoztathatók rájuk.

"Mikor kell leselejtezni a nyírógépfejet?"

Amikor a nyírógépfej élező jelzi. Minden élezés alkalmával vékony réteg eltávolodik a köszörülhető felületből. Abban az esetben, ha ez a felület teljesen elkopott, akkor a fej már nem menthető meg. Gyakran előfordul, hogy csak a felső penge kopik el, de ilyenkor ezt lehet pótolni, és nem kell komplett fejet venni.

"Meddig éles egy nyírógépfej?"

Ha nem használjuk, akkor örökké. Ha állandóan piszkos, összeragadt szőrzetben használjuk, ráadásul olajozás nélkül, akkor pár alkalom után kimehet az éle. Azonban normális karbantartás és használat esetén hónapokig megőrizheti élességét. Nálunk a kutyakozmetikában mindennapos használat esetén több, mint 3 hónapig tökéletesen nyírnak a fejek.

"Milyen gyakran kell fejet cserélni nyírás közben?"

Akkor kell cserélni,

"Hogyan kell a rugóerőn állítani (A5 típusú fej)?"

Ha túl szoros a rugó, és a felső penge nagyon nehezen mozdul, akkor toljuk annyira oldalra a felső pengét, hogy a rugó alá tudjunk nyúlni egy csavarhúzóval. Kicsit emeljük meg a rugót!

Ha nagyon gyenge a rugó, és a felső penge szinte ellenállás nélkül mozgatható, akkor a fejet szét kell szedni darabokra. Lásd a "Karbantartás - Fejek beállítása" menüpontot. A rugó mindkét oldalát kicsit nyomjuk össze fogóval! Szereljük össze a fejet! Ha a rugó nem párhuzamos az alsó pengével, akkor még korrigálni kell rajta.

Összeszerelés után a felső pengét kellő ellenállással, de kézzel tudni kell mozgatni.

"Hogyan kell beállítani a felső pengét?"

Ha a felső penge nem párhuzamos az alsó pengével, vagy nagyon elöl (vagy hátul) helyezkedik el, akkor könnyen állítható. A két csavart lazítsuk meg, és állítsuk helyére a felső pengét! Legyen párhuzamos, és a felső penge fogai helyezkedjenek el kicsit hátrébb az alsó penge fogainál! Számítsunk arra, hogy - különösen Moser gyártmányú fejeken - különleges csavarhúzó kell a csavarokhoz! Lásd a "Karbantartás - Fejek beállítása" menüpontot.

"Hogyan kezdjem el használni az új nyírógépfejet?"

Be kell olajozni a súrlódó felületeket és használatra kész. Ez az alsó és felső penge találkozási helye (2 felület), és a felső pengében található horony.

"A titánium, acél vagy a kerámia fej jobb?"

Mindenki mást szeret. Az acél a legpuhább ezek közül és a másik kettőhöz képest hamarabb kimegy az éle. A titánium fej is acél, csak vékony kemény bevonat van rajta. az acélhoz képest 40%-al tovább tatrtja az élt. A legtovább a kerámia penge őrzi meg az élét. Kb. háromszor hosszabb ideig, mint az acél. Viszont rideg és törik. Kerámiából csak felső penge létezik.

"Mivel tisztítsam a nyírógépfejet?"

A rárakódott szennyeződés eltávolítható egy egyszerű fogkefével. Ezután célszerű fejtisztító folyadékot (Clipper blade wash) használni. Vizet, alkoholt NE használjunk! Fertőtlenítésre használható sebbenzin is. A tisztítás után olajozzuk meg a súrlódó felületeket, és vékonyan kenjük be a fejet magát is, hogy ne rozsdásodjon. Részletes leírás található a "Karbantartás - Fejek tisztítása" menüpontban.

"Csak az alsó vagy csak a felső pengét szeretném éleztetni."

Természetesen lehet, de nem javasolt. A fejek csak akkor nyírnak tökéletesen, ha mind a két penge egyidőben meg van élezve. Ez alól kivétel lehet a kerámia felső pengével rendelkező fejek alsó pengéjének (acél) élezése.

"Mire való a hajnyírók oldalán a csavar?"

Több típusú hajnyíró oldalán található egy csavar. Ez arra szolgál, hogy a felső penge oldalirányú kitérését szabályozni tudjuk. Ha a gép nem nyír rendesen, akkor egyik probléma lehet, hogy a felső penge nem tér ki eléggé (vagy egyhelyben áll). Ezzel a csavarral tudunk ezen állítani.

"Moser Rex nyírógépemnek kétszeri használat után kiment az éle. Mit tehetek vele?"

Sajnos az ilyen és ehhez hasonló gépekkel sokan csapdába esnek. Ezek a gépek KIZÁRÓLAG DURVA szőrű kutyák nyírására használhatók (azok többsége ráadásul trimmelős, tehát nem kell nyírni). Sok gazda bolognese, havanese kutyára veszi a gépet, és csalódik benne, mert életlennek tűnik. Ügyfeleim rendszeresen jelzik, hogy vásárlás után maximum 2-3 alkalommal tudják használni a gépet.

A probléma a következő: Képzeljünk el egy egyszerű ollót! Az olló két felét egy csavar tartja össze. Ha a csavar rendesen meg van húzva, akkor az olló jól nyír, de ha ez a csavar laza, akkor a papírlap (vagy más anyag) könnyen behajlik a két penge közé. Ha a két penge nincs elég erővel egymásnak nyomva, akkor az olló nem nyír rendesen.

A nyírógépek esetén is szükség van a két penge (alsó és felső) megfelelő erővel való összenyomására. És a Moser Rex (és hasonló) nyírógépeknek ez a gyenge pontja. Gyárilag egy kis, viszonylag gyenge rugó van bennük, ami nem fejt ki a felső pengére elég nagy összenyomó erőt. Ezért a két penge közé könnyedén be tud jutni a vékony, puha szőr.

A másik hátrány, hogy ezek a gépek kb. 10 Watt teljesítményt nyújtanak. Ez rendszeres nyíráshoz kevés. Ráadásul ezen gépek működési elve nem teszi lehetővé, hogy összeragadt, filces szőrt nyírjunk vele (igaz, hogy nyírás előtt ki kell bontani csomómentesre), mert a motor és a nyírógépfej között nincs közvetlen fizikai kapcsolat.

Rendszeres használathoz, több kutyához, vékony szőrű kutyákhoz inkább az Oster A5 kompatibilis fejeket használó gépeket javasoljuk. Ezekkel kapcsolatos információk a "Karbantartás" menüpontban olvashatók.

"Mi a különbség a hajnyíró és a kutyanyíró között?"

Működésükben nincs sok különbség. Mindkettő esetében találkozhatunk közvetlen meghajtású géppel, ami azt jelenti, hogy a nyírófejet közvetlenül fizikai kapcsolat révén mozgatja a motor (ezek erősebbek). De léteznek olyan nyírógépek, ahol nincs szoros értelemben vett motor, hanem egy egyszerű csengő elvén működnek (ezek gyengébbek).

Igazából az alapvető különbség a nyírt szőrzet, illetve a szőrszál (haj is) vastagságában áll. A vastagabb szőrzet nyírásához (a haj is ilyen), elegendő kisebb teljesítmnényű gép olyan nyírófejjel, ahol az alsó és felső penge viszonylag kis erővel van összenyomva. Vékony szálú, dús szőrzet nyírásához viszont nagyobb erővel összenyomott nyírófej szükséges, hogy a szőrzet ne tudjon a két penge közé szorulni. Az ilyen fejek mozgatásához viszont erősebb gép kell.

Másik különbség, hogy a hajnyíró gépeket rendeltetésüknek megfelelően kisebb felületen használják (emberi fej, szakáll stb.). Mivel a legkisebb kutya testfelülete is nagyobb, mint az emberi fej, így a kutya- és állatnyíró gépeknek sokkal tovább kell folyamatosan működniük.

"Postán küldeném a nyírógépfejeket. Hogyan, milyen részeket küldjek a fejből?"

Az Oster A5 kompatibilis (cserélhető) fejeket kompletten, összeszerelve küldjék, mert az élezés alkalmával a fejeket beállítjuk, és kipróbáljuk. Amennyiben szétszerelt, hiányos alkatrészekkel küldik a fejet (pl. csak alsó és felső penge), úgy a tökéletes működést nem tudjuk garantálni. A komplett, összeszerelt fej képe az oldal fejlécén látható.

Egyes nyírógépeken a fej csak alsó és felső pengéből áll, és fixen a gépre van csavarozva (pl. Moser Rex). Ebben az esetben is mindkét pengét küldjék el, mert egyszerre élezzük azokat.

"Sokallom a postaköltséget, ezért beleteszem a borítékba az élezés árát. Küldhetem így?"

Nem. Két ok miatt. Az egyik, hogy a posta nem enged borítékban pénzt küldeni, erre találta ki az utalvány küldést.

A másik és lényegesebb ok, hogy egy nyírógépfej ára kb 10000.- Ft körül mozog. Egy csomagban általában több fej van, így több tízezer forint az értéke. Konkrét eset kapcsán - ami az egyik ügyfelünkkel történt más szolgáltatónál - kizárólag MPL postacsomagban küldjük vissza az eszközöket. Így a posta sérülés vagy elveszés esetén fizet kártérítést. Az MPL postacsomag díja így olcsóbb, mintha ugyanazt a küldeményt levélként adnánk fel értékbiztosítva és utánvétellel.

Előre fizetést azért sem tudunk elfogadni, mert gyakran előfordul, hogy egy fejről hiányzik valami vagy törött például egy rugó. Ilyenkor ha van készleten alkatrészünk, akkor automatikusan kipótoljuk a hiányzó részt vagy kicseréljük a sérültet. Ez viszont az alkatrészek ára miatt többlet költséget jelent.

Olyan munkaeszközökről van szó, amelyek karbantartása pénzbe kerül. De ez a pénz megtérül az ELSŐ kutyán, lovon, macskán stb. Ha pedig valaki csak otthoni célból használja az eszközöket, úgy nagyon ritkán (kb. évente) kell élezni azokat. Évente egy postaköltség pedig kibírható.

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170404. Utolsó megtekintés: 2023-02-09 03:01. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **