FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Nyírógépfejek karbantartása - Általános ismertető

Általános ismertető / Fejek tisztítása / Fejek beállítása
 

Mint a többi eszköz esetében is, a nyírógépfejek karbantartására is kellő figyelmet kell fordítani, hiszen az érdemi munkát ezek a kis eszközök végzik. Rendszeresen végzett karbantartással megóvjuk a nyírógépfejeket a túlzott kopástól, megelőzhetjük a nagyfokú melegedést a fej használatakor. Az alábbi képeken látható a nyírógépfejek karbantartására vonatkozó kis útmutató. Előfordulhat, hogy a nyírófejeket a megfelelő tisztításhoz érdemes szétszedni. Sok kutyakozmetikus fél ettől, de mint alább látható, ez a művelet nagyon egyszerű. A leírásban példaként egy Oster A5 kompatibilis nyírógépfej karbantartása szerepel.

Általános tanácsok

Nyírógépfejek működése, részei

A nyírógépfejek működése megegyezik egy egyszerű olló működésével. A különbség annyi, hogy ha jól megnézzük a nyírófejeket, akkor sok-sok kis "ollót" találunk rajtuk.
A nyírógépfejek több alkatrészből állnak, de egy kutyakozmetikusnak ennyire nem kell szétszedni a fejet a tisztításhoz:
  • 1. Alsó penge (fésű)
  • 2. Felső penge (kés)
  • 3. Műanyag csúszóbetét
  • 4. Felső pengét (kést) leszorító rugó
  • 5. Géphez csatlakozó foglalat
  • 6. Rögzítő csavarok
A nyírógépfejek általában teljes egészében acélból készülnek. Használattól és igénybevételtől függően 1-2-3 havonta éleztetni kell azokat. Az élezések "kiiktatására" a gyártók kifejlesztették a kerámia felső pengéket (kés).

Mind az acélnak, mind a kerámiának megvannak az előnyei és hátrányai. Az acél pengék rugalmasak, ha leesnek, ritkán szenvednek maradandó sérülést, könnyen élezhetők. Viszont gyakrabban kell éleztetni, és nyírás során melegednek a súrlódás miatt. A kerámia felső pengék sokáig megtartják élüket, simábban, gyorsabban lehet velük nyírni, nem melegednek nagy mértékben, viszont élezésüket általában nem vállalják el, mert speciális szerszám kell hozzájuk. Fontos hátrányuk, hogy a kerámia rideg anyag, és viszonylag kis ütésre is eltörhet.

A képen látható három felső pengéből az első és második acél, míg a harmadik kerámia. A kerámia egyszer leesett, és látható, hogy a bal szélső fog letörött. Szerencsére komolyabb baja nem lett.

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170404. Utolsó megtekintés: 2023-02-09 03:01. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **